Veelgestelde vragen

Warmtepomp

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is de energiezuinige en milieuvriendelijke methode om uw huis comfortabel te verwarmen. De warmtepomp maakt géén gebruik van gas. De energie om uw huis te verwarmen en warm water te maken wordt gehaald uit de bodem of uit de lucht. Een warmtepomp is het antwoord op het zogenaamde ‘gasloos wonen’.

Warmtepompsystemen zorgen voor een behaaglijk woonklimaat en zijn zeer duurzaam. De energiekosten zijn laag, de wijze van verwarmen is milieuvriendelijk en het systeem kent een lange betrouwbare levensduur.

De warmtepomp is het duurzame alternatief voor de cv-ketel(en airconditioning). De warmtepomp zet energie uit lucht of bodem om naar warmte (en koeling). Hiervoor verbruikt de warmtepomp elektriciteit in plaats van gas. De hoeveelheid warmte-energie die wordt opgewekt is veel hoger dan elektrische energie; namelijk zo’n 4x voor luchtwarmtepompen en 5x voor aardwarmtepompen.

Het geluidsniveau van de Nibe warmtepomp is zeer laag door de jarenlange ervaring en de toegepaste hoogwaardige matrialen .

De NIBE warmtepompen zijn ontwikkeld met als uitgangspunt; de zeer zware eisen van het Scandinavische klimaat. Hierdoor bent u verzekerd van een duurzaam apparaat die hoge prestaties levert. Of het nu een kille winterdag is of een warme zomerdag, u bent verzekerd van een evenwichtig binnenklimaat. De NIBE warmtepompen zijn onderhoudsarm en hebben een bijzonder lange levensduur.

De meest gebruikte warmtepompen zijn de lucht-waterwarmtepomp en de water-water warmtepomp. Daarnaast bestaat er nog de hybridewarmtepomp, dit apparaat werkt in combinatie met de cv-ketel(gasketel), en de ventilatielucht warmtepomp. Deze laatste twee worden vaak geïnstalleerd in bestaande woningen.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Wanneer het buiten koud is moet de warmtepomp hard werken om voldoende warmte op te kunnen wekken. Daardoor is een luchtwarmtepomp op koude dagen minder efficiënt dan een aardwarmtepomp, maar het leefklimaat is comfortabeler en de energiekosten zijn lager dan bij een gewone cv-ketel. Mits uw huis geschikt is voor dit systeem. Als u overweegt een warmtepomp aan te schaffen, dan is specialistische kennis en advies hierin noodzakelijk. Wij helpen u graag

De luchtwarmtepomp wordt buiten opgesteld op een stabiele ondergrond. Bij voorkeur op een neutrale plek (uit de wind).

Wat is een water- water warmtepomp?

De aardwarmtepomp maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in de aardbodem. Door de aangebrachte ondergrondse sondes stroomt water die de aardwarmte absorbeert. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om de woning en het tapwater te verwarmen.

Met een aardwarmtepomp verwarm je de woning op zeer energiezuinige wijze. De aardwarmtepompen van NIBE hebben meestal een gesloten bodemsysteem. Afhankelijk van de benodigde capaciteit worden er één of meer boringen gedaan tot circa 100 meter diepte.

De aardwarmtepomp heeft tevens als voordeel dat het huis vrijwel zonder extra stroomverbruik kan worden gekoeld in de zomer.

Wat is een hybridewarmtepomp?

De hybridewarmtepomp wordt gekoppeld aan uw bestaande cv-ketel.

Hierbij zorgt de warmtepomp het hele jaar door voor uw verwarming. Zodra de buitentemperatuur te laag wordt, (onder de -5 graden). neemt de cv-ketel automatisch de verwarming van uw warmtepomp over. Het afstemmen van de cv-ketel en hybridewarmtepomp wordt geregeld door de warmtepomp-controller.

De cv-ketel zorgt voor warm tapwater.

De hybridewarmtepomp is zeer geschikt voor mensen die met een betrekkelijk lage investering toch veel gas willen besparen. Denk hierbij aan bestaande bouw.

Bestaande bouw

Is mijn huis geschikt voor een warmtepomp?

In veel bestaande woningen kan een warmtepomp geplaatst worden. Uw woning dient wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij komen graag bij u langs om te bekijken en te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Eerlijk en praktisch advies vinden wij belangrijk. Want een warmtepomp aanschaffen is niet iets wat u dagelijks doet.

In veel gevallen kan een hybride warmtepomp in uw bestaande woning geïnstalleerd worden
De hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan uw bestaande ketel. De bestaande ketel wordt gebruikt om warm water te maken en ondersteunt de warmtepomp als het erg koud is buiten.
Een duurzame moderne verwarmingsmethode met lagere energiekosten.

Wilt u uw bestaande woning volledig overzetten op de warmtepomp, dan dient uw huis aan een aantal voorwaarden te voldoen.

 • De hoofdverwarming dient te bestaan uit vloerverwarming en\of lage-temperatuur-radiatoren. Het verwarmingswater van de waterpomp heeft een temperatuur van 35-40C. Deze temperatuur is te laag voor ‘gewone’ radiatoren of convectoren. Een reguliere C.V.– of gasketel warmt water op tot 70°C. Bij 35-40°C hebben ‘gewone’ radiatoren onvoldoende capaciteit om uw woning comfortabel te verwarmen.
 • Uw woning dient goed geïsoleerd en tochtvrij te zijn.

 

Voldoet uw woning niet aan deze voorwaarden dan zijn er verschillende mogelijkheden

Deze warmtepomp wordt gekoppeld aan uw bestaande cv-ketel en bespaart tot 80% gas.

 • Kies voor een Ventilatielucht/water warmtepomp
  Maakt gebruik van de warme ventilatielucht die normaal gesproken onbenut uw woning verlaat.
 • Vervang bestaande radiatoren door lage-temperatuur-radiatoren
 • Neem isolatie-maatregelen

Voordelen warmtepomp bestaande woning

 • Investeren in uw woning zonder extra te betalen
  De waarde van uw huis stijgt zonder meer te betalen. Want de warmtepomp verdient zichzelf terug doordat u energiekosten bespaart. Bovendien stijgt de waarde van uw huis door een beter energielabel. U huis is klaar voor gasloos wonen, klaar voor de toekomst.
 • Besparen op energiekosten
  Een warmtepomp werkt op gratis energie uit de natuur. Daardoor bespaart u tot wel 60% op uw energiekosten. Dit is mogelijk zonder gasaansluiting. Ook de jaarlijkse vaste kosten van een gasaansluiting gaan omlaag.
 • Behaaglijk wonen geleidelijk verwarmen en koelen
  Warmtepompsystemen verwarmen uw woning door middel van Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Hierdoor ontstaan vrijwel geen luchtwerveling en zwevende stofdeeltjes. Dit verhoogt het wooncomfort. Uw huis wordt zeer gelijkmatig verwarmd waardoor u een behaaglijk wooncomfort ervaart Bovendien kunt u met een warmtepomp in de zomer zelfs koelen.
 • Klaar voor de toekomst
  Gasloos wonen is de toekomst. Speel daar op in door te verwarmen met een warmtepomp. Verwarmen of koelen met een warmtepomp vraagt alleen elektrische energie. Bij een combinatie van de warmtepomp met zonnepanelen, verwarmt u uw huis energie- en CO2-neutraal.
 • Lage onderhoudskosten
  Warmtepompen gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Door vernuftige technieken kunnen storingen zelfs op afstand verholpen worden.
 • Betrouwbare techniek
  Warmtepompen worden al sinds de jaren zeventig gebruikt in onder andere Zweden en Duitsland. Het is inmiddels een beproefde techniek.
 • Eén aanspreekpunt
  Van advies tot installatie en onderhoud. Bij Van de Kamp Duurzame Warmte heeft u één aanspreekpunt waarbij u met al uw vragen terecht kan.
  Van de Kamp Duurzame Warmte is uitsluitend gespecialiseerd in warmtepompen en zonneboilers en heeft meer dan 12 jaar ervaring. Voor behaaglijk wonen en verlaging van energiekosten is specialistisch advies en installatie noodzakelijk. Wij voeren alles zelfstandig uit en dat alles in overleg met de klant.
 • Een betrouwbare installateur
  Van de Kamp Duurzame Warmte werkt onder de certificering van de BRL 6000-21. Dit waarborgt voor u ervaring en kwaliteit bij advies en installatie van warmtepompen. Van de Kamp Duurzame Warmte is al 12 jaar dealer van de NIBE warmtepompen.
 • Uw woning gasloos/ CO2-neutraal
  Verwarmen of koelen met een warmtepomp verbruikt alleen elektrische energie. Wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met zonnepanelen, verwarmt u uw huis energie- en CO2-neutraal.
 • Onafhankelijk van energieprijzen
  Energieprijzen zijn voortdurend in beweging. De verwachting is dat de energiebelasting op gas fors zal stijgen. Met een warmtepomp bent u niet meer afhankelijk van gasprijzen.

Bekijk hier een filmpje:

Bekijk onderstaande video waarin de werking van de warmtepomp volledig uitgelegd wordt.

Nieuwbouw

Kan ik zonder gasaansluiting bouwen?

Steeds vaker hebben nieuwgebouwde huizen geen gasaansluiting meer. Met een warmtepomp kunt u uw huis dan toch voordelig en comfortabel verwarmen. De warmtepomp zorgt ook voor warm tapwater.

Omdat nieuwbouwhuizen tegenwoordig erg goed geïsoleerd zijn is het erg comfortabel als u uw nieuwe huis ook kunt koelen. Met een aardwarmtepomp kan dit op een zeer energiezuinige manier, door gebruik te maken van de temperatuur in de bodem. Voor koken kiest u dan ook een gasloze oplossing zoals inductie.

Waar moet ik rekening mee houden?

Houd bij het ontwerp al rekening met een extra ruimte voor de warmtepompinstallatie en eventueel boilervat. Kies voor vloerverwarming en/of lage-temperatuur-radiatoren die geschikt zijn voor verwarmen en koelen met de warmtepomp.

Denk al bij de bouw aan de benodigde elektriciteit-aansluitingen, en de doorvoer door de fundering (voor de bodembron bij een aardwarmtepomp). Van de Kamp Duurzame Warmte adviseert u en uw architect of aannemer hier graag over.

Wat zijn de voordelen van de warmtepomp bij nieuwbouw?

 • Behaaglijk wonen door geleidelijk verwarmen én koelen
  Warmtepompsystemen verwarmen uw woning door middel van Lage Temperatuur Verwarming (LTV). Hierdoor ontstaan vrijwel geen luchtwerveling en zwevende stofdeeltjes. Dit verhoogt het wooncomfort. Uw huis wordt zeer gelijkmatig verwarmd waardoor u een behaaglijk wooncomfort ervaart Bovendien kunt u met een warmtepomp in de zomer zelfs koelen.
 • Klaar voor de toekomst
  Gasloos wonen is de toekomst. Speel daar op in door te verwarmen met een warmtepomp. Verwarmen of koelen met een warmtepomp vraagt alleen elektrische energie. Bij een combinatie van de warmtepomp met zonnepanelen, verwarmt u uw huis energie- en CO2-neutraal.
 • Lage onderhoudskosten
  Warmtepompen gaan lang mee en hebben weinig onderhoud nodig. Door vernuftige technieken kunnen storingen op afstand zelfs verholpen worden.
 • Betrouwbare techniek
  Warmtepompen worden al sinds de jaren zeventig gebruikt in onder andere Zweden en Duitsland. Het is inmiddels een beproefde techniek.
 • Een aanspreekpunt
  Van advies tot installatie en onderhoud, bij Van de Kamp Duurzame Warmte heeft u één aanspreekpunt waarbij u met al uw vragen terecht kan.
  Van de Kamp Duurzame Warmte is uitsluitend gespecialiseerd in warmtepompen en zonneboilers en heeft meer dan 12 jaar ervaring. Voor behaaglijk wonen en verlaging van energiekosten is specialistisch advies en installatie noodzakelijk. Wij voeren alles zelfstandig uit en dat alles in overleg met de klant.
 • Uw huis energiezuinig en comfortabel koelen in de zomer
  Op een hete zomerdag binnenkomen in een koel huis, en ’s nachts comfortabel slapen.
  De warmtepomp van NIBE kan door koeling via vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren, uw woning tot 5 graden in temperatuur laten dalen. Aardwarmtepompen, die gebruikmaken van de koelte in de bodem, gebruiken hiervoor nauwelijks energie. Zo bespaart u de aanschafkosten en het hoge energieverbruik van airconditioning.
 • Ervaren warmtepomp specialist
  Van de Kamp Duurzame Warmte heeft al 12 jaar ervaring en werkt onder de BRL 6000-21 certificering. Dit waarborgt voor u ervaring en kwaliteit bij advies en installatie van warmtepompen.
 • Uw woning gasloos / CO2–neutraal
  Verwarmen of koelen met een warmtepomp verbruikt alleen elektrische energie. Wanneer de warmtepomp gecombineerd wordt met zonnepanelen, verwarmt u uw huis energie- en CO2-neutraal.

 

 • Onafhankelijk van energieprijzen
  Energieprijzen zijn voortdurend in beweging. De verwachting is dat de energiebelasting op gas fors zal stijgen. Met een warmtepomp bent u niet meer afhankelijk van gasprijzen.

Welke soorten warmtepompen zijn er?

 • Water/ water warmtepompen, grondgebonden of aardwarmtepomp
  Aardwarmte is zonne-energie die ligt opgeslagen in de bodem. Een water/water warmtepompinstallatie haalt de warmte uit de aarde. Het houdt uw woning aangenaam warm in de winter en heerlijk koel in de zomer zonder gebruik van gas. Voorziet ook in warm water. Bovendien is de water/waterwarmtepomp zeer duurzaam. De energiekosten zijn zeer laag, de wijze van verwarmen is goed voor het milieu en het systeem kent een lange levensduur.
 • Lucht/ water warmtepomp
  Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht. Het houdt uw woning aangenaam warm in de winter en heerlijk koel in de zomer zonder gebruik van gas. Voorziet ook in warm water. De lucht/water warmtepomp is duurzaam. Lage energiekosten, minimale impact op het milieu en het systeem gaat lang mee.
 • Hybride warmtepomp
  De hybride warmtepomp wordt gekoppeld aan uw bestaande ketel. De bestaande ketel wordt dan gebruikt om warm water te maken en ondersteunt de warmtepomp als het erg koud is buiten. De hybride warmtepomp is zeer geschikt voor bestaande woningen. Een duurzame milieuvriendelijke verwarmingsmethode met lagere energiekosten.
 • Ventilatielucht/ water warmtepomp
  De ventilatielucht/water warmtepomp maakt gebruik van de warme ventilatielucht die normaal gesproken onbenut uw woning verlaat. Hiermee wordt tapwater (douche/keuken) verwarmd. Bij goed geïsoleerde huizen is verwarming van ruimtes ook mogelijk en geeft winter en zomer een behaaglijk woonklimaat. Zeer geschikt voor bestaande woningen, bijvoorbeeld bij vervanging van een mechanische ventilatie-unit. Een duurzame milieuvriendelijke verwarmingsmethode met lagere energiekosten.

Het antwoord op gasloos wonen

Thuiskomen in een behaaglijk huis met lage energiekosten