Warmtepomp

Warmtepomp Putten

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is de energiezuinige en milieuvriendelijke methode om uw huis comfortabel te verwarmen. De warmtepomp maakt géén gebruik van gas. De energie om uw huis te verwarmen en warm water te maken wordt gehaald uit de bodem of uit de lucht. Een warmtepomp is het antwoord op het zogenaamde ‘gasloos wonen’.

Warmtepompsystemen zorgen voor een behaaglijk woonklimaat en zijn zeer duurzaam. De energiekosten zijn laag, de wijze van verwarmen is milieuvriendelijk en het systeem gaat lang mee.

De warmtepomp is het duurzame alternatief voor de cv-ketel  (en airconditioning). De warmtepomp zet energie uit lucht of bodem om naar warmte (en koeling). Hiervoor verbruikt de warmtepomp elektriciteit in plaats van gas. De hoeveelheid warmte-energie die wordt opgewekt is veel hoger dan de gebruikte elektrische energie; namelijk zo’n 4x voor luchtwarmtepompen en 5x voor aardwarmtepompen.

Het geluidsniveau van de NIBE warmtepomp is zeer laag door jarenlange ervaring en gebruikmaking van hoogwaardige materialen .

NIBE

De NIBE warmtepompen zijn ontwikkeld met als uitgangspunt; de zeer zware eisen van het Scandinavische klimaat. Hierdoor bent u verzekerd van een duurzaam apparaat die hoge prestaties levert. Of het nu een kille winterdag is of een warme zomerdag, u bent verzekerd van een evenwichtig binnenklimaat. De NIBE warmtepompen zijn onderhoudsarm en hebben een bijzonder lange levensduur.

De meest gebruikte warmtepompen zijn de lucht-waterwarmtepomp en de water-water warmtepomp. Daarnaast bestaat er nog de hybridewarmtepomp, dit apparaat werkt in combinatie met de cv-ketel (gasketel), en de ventilatielucht warmtepomp. Deze laatste twee installeert men vaak in bestaande woningen.

Wat is een lucht-water warmtepomp?

Een luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Wanneer het buiten koud is moet de warmtepomp hard werken om voldoende warmte op te kunnen wekken. Daardoor is een luchtwarmtepomp op koude dagen minder efficiënt dan een aardwarmtepomp, maar het leefklimaat is comfortabeler en de energiekosten zijn lager dan bij een gewone cv-ketel. Mits uw huis geschikt is voor dit systeem. Als u overweegt een warmtepomp aan te schaffen, dan is specialistische kennis en advies hierin noodzakelijk. Wij helpen u graag

De luchtwarmtepomp wordt buiten opgesteld op een stabiele ondergrond. Bij voorkeur op een neutrale plek (uit de wind)

Wat is een water-water warmtepomp?

De aardwarmtepomp maakt gebruik van de warmte die aanwezig is in de aardbodem. Door de aangebrachte ondergrondse sondes stroomt water die de aardwarmte absorbeert. Deze warmte gebruikt de warmtepomp om de woning en het tapwater te verwarmen.

Met een aardwarmtepomp verwarm je de woning op zeer energiezuinige wijze. De aardwarmtepompen van NIBE hebben meestal een gesloten bodemsysteem. Afhankelijk van de benodigde capaciteit worden er één of meer boringen gedaan tot circa 100 meter diepte.

De aardwarmtepomp heeft tevens als voordeel dat het huis vrijwel zonder extra stroomverbruik kan worden gekoeld in de zomer.

Hoe werkt de warmtepomp?

Bekijk deze video waarin de werking van de warmtepomp volledig uitgelegd wordt:

Hoe werkt warmtepomp

Schematische weergave van een warmtepomp

Bron: www.warmtepomp-weetjes.nl

Schema warmtepomp

De aanschaf van een aardwarmtepomp is hoger dan een luchtwarmtepomp. Maar de aardwarmtepomp heeft minder jaarlijkse lasten door lagere energiekosten. De aardwarmtepomp heeft bovendien een langere levensduur en geeft uw huis extra waarde.

Belangrijkste verschillen tussen de aardwarmtepomp en de luchtwarmtepomp:

  • De investeringskosten van een luchtwarmtepomp zijn lager dan bij een aardwarmtepomp; het verschil zit in de kosten van de aanleg van een bodembron.
  • De aardwarmtepomp heeft berekend over het hele jaar, een lager energieverbruik dan de luchtwarmtepomp, want de luchtwarmtepomp moet op koude dagen harder werken om een behaaglijk klimaat te realiseren in uw woning.
  • De aardwarmtepomp koelt efficiënter dan de luchtwarmtepomp, omdat de aardwarmtepomp passief koelt. Hierbij staat de compressor uit.
  • De aardwarmtepomp slijt minder snel doordat de bodembron generaties lang mee gaat. Hierdoor worden de kosten over meerdere jaren uitgestreken.
  • De aardwarmtepomp staat binnen in de woning. De luchtwarmtepomp staat altijd buiten. Bij voorkeur in de tuin en liever niet op het dak.

Luchtwarmtepompen zijn geluidsarm ontworpen, maar maken wel enig geluid. Dit ontstaat doordat de omgevingslucht door de warmtepomp wordt gezogen om zo warmte of koude aan de omgevingslucht te kunnen onttrekken. Tevens kan de uitgeblazen lucht uit het toestel tijdens verwarming onder het vriespunt komen. Dit kan ijsvorming veroorzaken.

Het antwoord op gasloos wonen

Behaaglijk en energiezuinig het hele jaar door